RSS Feed

Mencetak generasi Salahuddin Al-Ayyubi

Mencetak generasi Salahuddin Al-Ayyubi

Ali Bukhari Amir
Wed | Jul 22, 09 | 6:52:09 pm MYT
Ilmu kerohanian yang berkembang seiring amalan kerohanian yang kuat adalah antara ramuan yang perlu diadun dengan harapan masyarakat Islam pada zaman datang akan lebih berupaya menterjemahkan kemenangan sebagai yang dijanjikan Tuhan lewat lidah rasulNya yang mulia.Hal inilah yang menjadi sebab utama kepada pembebasan di bumi Palestin. Kini, bumi yang masih diratah penjajahan Yahudi Zionis itu masih mengaum kelaparan tanah dan dahagakan darah warga Palestin.

Matlamat umat Islam akhir zaman ini ialah barangkali mengarahkan seluruh kekuatannya ke arah kemerdekaan bumi Palestin tanpa mengesampingkan isu-isu lainnya di selatan Thai, Filipina dan wilayah-wilayah yang lain.

Salah seorang watak pembebasan Palestin yang terkenal adalah Salahuddin al-Ayyubi. Sebenarnya, manusia agung seperti Salahuddin ini tidak muncul mendadak. Ada seseorang berada di belakangnya yang turut memberikan ruang untuk kefahaman diri tentang betapa pentingnya usaha membebaskan bumi Palestin itu.

Manusia yang telah mencetak Salahuddin sebagai wira agung itu bernama Nuruddin Zanki. Pemerintah inilah yang telah pun mengisi ke dalam ruang batinnya untuk memberikan penjelasan kepada Salahuddin agar membebaskan Masjid al-Aqsa.

Riwayat Nuruddin tamat ketika baginda belum sempat menyaksikan kemerdekaan Palestin. Waris Nuruddin, as-Salih Ismail al-Malik masih kecil ketika itu. Dan, waris Nuruddin juga tidak berusia panjang.

Kebangkitan Salahuddin

Sebagai lelaki biasa, Salahuddin dan bala tenteranya pernah tewas di tangan musuh. Hal ini bukanlah suatu keganjilan jika diperhatikan betapa banyaknya pertempuran di yang menyaksikan kekekalahan dalam perang antara umat Islam di zaman Rasulullah s.a.w sendiri.

Namun kekalahan itu bukan titik noktah bagi watak seperti Salahuddin ini untuk segera menamatkan usaha merebut kembali Palestin. Dalam Perang Montgisard pada 1177, misalnya, bala tentera Islam ditewaskan oleh gabungan tentera Baldwin IV dari Baitulmuqaddis, Raynald dari Chatillon dan Knights Templar atau dikenali sebagai Tentera Salib.

Namun, selepas tamat Perang Hattin, Salahuddin berjaya merebut kembali hampir kesemua kota-kota yang dikuasai tentera Salib. Beliau berjaya menawan semula Baitulmuqaddis (Jerusalem) pada 1187 selepas hampir 88 tahun kota itu dikuasai tentera Salib.

Perang Hattin dan kejayaan tentera Islam menawan kembali Baitulmuqaddis mengakibatkan terjadinya Perang Salib Ketiga yang dibiayai England melalui cukai khas yang dikenali sebagai ‘Cukai Salahuddin’.

Tentera kufar ini tidak berdiam diri. Akhirnya, mereka berjaya menawan semula Acre, dan tentera Islam memerangi semula tentera Raja Richard I dari England (dikenali sebagai Richard The Lion Heart) dalam Perang Arsuf pada 1191.

Baitulmaqdis berada selama 88 tahun dalam genggaman musuh Islam sebelum berpindah ke kuasaan Salahuddin. Kini semenjak 1948 sehingga 2009, daerah yang bergolak ini telah menyaksikan darah pejuang Islam menggelegak selama 61 tahun.

Adakah kita ada kira-kira 30 tahun lagi untuk merebut ketuanan ke atas wilayah itu menjelang 2040 atau 2050?

Sejauhmanakah kita telah menyalakan kempen secara besar-besaran dalam kalangan negara-negara Islam untuk membebaskan Al-Quds bersama wilayah-wilayah Muslim di belahan benua dan dunia lain yang turut sama tertindas?

Mengulas kebangkitan Salahuddin dan tenteranya sebagai watak pejuang agama dan pembebasan wilayah yang dijajah, Ketua Biro Penataran Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Mohamad Raimi Ab Rahim berkata, watak-watak pejuang pembebasan ini perlu terlebih dahulu disemai dengan usaha memupuk benih kerohanian ke dalam jiwa mereka.

“Sempena Muktamar Abim yang berlangsung Ogos ini, kami cuba menggali semula jejak-jejak khazanah kerohanian yang lama ditinggalkan. Ini intipati kekuatan Islam sebenarnya yang dimiliki oleh Salahuddin dan tenteranya,” kata beliau.

Selain itu, tambah Mohamad Raimi, umat Islam tidak boleh melupakan peranan dan sumbangan ramai tokoh ulama kerohanian yang turut menyumbang pemikiran dalam proses peningkatan kerohanian pada zaman kebangkitan penguasa Palestin.

“Ulamak-ulamak seperti Imam Abu Hamid Al-Ghazali, Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani, Ibnu Qudamah al-Maqdisi dan lain-lain barisan ulamak muktabar telah banyak mempengaruhi kerohanian umat Islam pada zaman tersebut.

“Jadi, ringkasnya, dalam rangka kerja untuk membebaskan Palestin, kita perlu meletakkan agenda rohani di depan sebagai matlamatnya,” tambah beliau lagi.

Sebenarnya, umat Islam tidak pernah miskin dengan barisan ulamak kerohanian. Sejumlah nama-nama ulamak besar lain yang berjaya melakukan revolusi mental ke arah perubahan pemikiran dan pendidikan umat ini tidak wajarlah dilupakan.

Dalam kalangan mereka, adalah pengasas tarekat yang mencetak watak-watak penguasa yang akhirnya kuat menjaga disiplin rohani mereka sendiri.

Buku Kebangkitan Generasi Salahuddin di pasaran

“Sebab itu, dalam Muktamar Abim kali ini, kita turut menerbitkan buku yang mengambil iktibar daripada kesan perjuangan Salahuddin Al-Ayyubi. Kita nak beri kesedaran kepada umat mengenai kepentingan amalan rohani,” kata Mohamad Raimi.

Buku terjemahan daripada karangan Dr Majid Irsan Kaylani ini akan dijual di muktamar yang dijadualkan berlangsung pada 1 Ogos ini di Sekolah Agama Menengah Tinggi Ampuan Jemaah (Samtaj).

Di samping Muktamar Sanawi Ke-38 itu, pertubuhan NGO dakwah ini bakal menganjurkan Seminar Tajdid Generasi dan Gerakan Dakwah dengan tema, ‘Menangani Kemelut Sosio – Politik Ummah Menerusi Manhaj Ilmiah Ruhaniah’.

Sesi 1 : Cabaran Globalisasi dan Sekularisme: PanduanTradisi Ahli Sunnah Wal Jamaah
1. Prof. Emeritus Datuk Dr. Osman Bakar, Timb. Ketua Pengarah Eksekutif International Institute Of Advance Islamic Studies (IAIS)
2. Dr. Khalif Muammar, Institut Alam & Tamadun Melayu (ATMA – UKM)
3. Al-Fadhil Ustaz Abdullah Zaik, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Sesi 2 : Membina Asas Keruhanian Umat dalam Mendepani Cabaran Dunia Moden
1. Al-Fadhil Ustaz Ahmad Fahmi Zam Zam, Ahli Majlis Syura ABIM Kedah
2. Al-Fadhil Ustaz (Dr.) Uthman El Muhammady, International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC – UIAM)

Sesi 3 : Islam dan Pembinaan Negara Bangsa: Di Manakah Kita?
1. YB Dato� Razali Hj Ibrahim, Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia & Ahli Parlimen Muar
2. YB Salahuddin Hj. Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian
3. Dr. Mohd. Nor Nawawi, Dekan Pusat Pengajian Siswazah,Universiti Industri Selangor (UNISEL)

Mereka yang ingin mengikuti seminar tersebut boleh menemui pihak sekretariat di alamat Sekretariat Muktamar ABIM & Seminar Tajdid, No. 6, Jalan TC 2A/2, Taman Cemerlang, 53100 Kuala Lumpur atau menghubungi talian 016-2081300 dan 03-42568400, faks: 03-42519311 / 03-42578400. _

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: