RSS Feed

Undi awal

Posted on

Lihat dulu video diatas.

1. Jika semua tahu, di UK memang dibenarkan untuk mengundi awal (undi Pos) tidak kira siapa pun waima orang awam. Di tanah air pula, cuma mereka yang tertentu sahaja yang dibolehkan seperti pegawai SPR dan Tentera.

2. Persoalan sekarang, mengapa di UK tiada masalah dengan undi Pos berbanding di tanah air?

3. Rekod telah membuktikan bahawa, undi pos banyak memihak kepada BN. Tapi mengapa begitu? -pengalaman saya, pegawai kerajaan amat takut dengan tekanan oleh pemerintah. ada juga kes dimana undi tersebut diwakili oleh orang lain, bukan individu sebenar.

4. Saya tiada masalah dengan undi pos. Saya cuma bermasalah dengan penipuan yang ada dengan undi pos. Macam-macamlah cara untuk menipu kerana masa cukup panjang untuk berlaku penyelewengan.

5. UK boleh buat undi pos sebab integriti cukup terpelihara. Media tidak dikongkong dan ianya cukup terbuka. Setiap penyelewengan akan dapat dikesan oleh media dan orang awam. Maka, pengendali sistem cukup takut dengan tugas dan tanggungjawab mereka kerana mereka akan dipersoal oleh sistem.Jika mahu ini, perkara asas dalam sistem negara perlu diperbetul.

Akhir sekali cadangan saya, semua pihak boleh diberi kebenaran untuk buat undi pos. Kerajaan nanti terbina dengan sokongan pos. Haha.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: