RSS Feed

Dakwah dan Siasah atau Dakwah sahaja?

Posted on

1. Sejak jatuh Khalifah pada 1924, AtTartuk telah mengasingkan Islam dan Pentadbiran. Islam suku, dan politik suku. Bahasa mudah orang kampung -Sekular.

2. Tergamak AtTartuk melaungkan azan dalam bahasa turki? Punyalah kebangsaan melangkaui agama. Berjaya juga perancangan Yahudi mewujudkan negara-negara untuk memecahkan kekuasaan khalifah ketika itu sehingga cinta negara melangkaui agama.

2. Tok Guru Nik Aziz selalu bangkit dalam kuliah tentang hal ini -Sekular.

3. Orang dulu tak nampak hal ini, sebab dah terbiasa akan agama suku dan politik suku. Maka jadilah negara merapu.

4. Contoh mudah zaman dulu, tahukah anda majlis keramaian kerajaan Malaysia (Tanah Melayu) ketika itu ada dihidangkan Arak? -maka datanglah PAS bekerjasama dengan UMNO pada 60-an, akhirnya diajar tentang kesalahan tentang ini- itu cuma sedikit yang saya cerita. Jangan lupa teman, itu adalah dakwah dalam siasah…

5. Saya bimbang generasi baru diajar untuk dakwah semata, melupakan siasah itu adalah dakwah juga. Bila tinggal siasah, kita dilihat menjuzukkan dakwah kita. Agama itu lengkap teman. Jangan ikut AtTartuk zaman moden.

5. Teman-teman yang hebat DnT (dakwah dan tarbiyyah), bolehlah bantu kerjasama dengan badan Dakwah dan Siasah. Jangan asingkan diri teman. Umat sekarang menderita. Sungguh menderita. Saya cakap serius.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: