RSS Feed

Jalan Da’wah

Posted on

 

“Jalan da’wah adalah jalan yang satu yang pernah dilalui dan dijalani oleh Rasulullah S.A.W dan para sahabatnya dulu. Jalan ini dilalui juga oleh para du’at dan kita juga harus berjalan di atas jalan itu InsyaAllah, dengan taufiq dari Allah kelak berbekalkan iman, amal, kasih sayang dan persaudaraan. Kita mengajak mereka kepada beriman dan beramal, kemudian menyatukan hati-hati mereka atas kasih sayang dan persaudaraan. Maka terkumpullah kekuatan dan tenaga aqidah menjadi tenaga penyatuan, dan jadilah jemaah mereka sebagai jemaah contoh yang pasti akan melahir kalimahnya dan mendapat kemenangan da’wahnya walaupun dihalangi oleh seluruh penghuni bumi ini”

~Imam Hassan Al-Banna~

m/s:18

 “Adapun keadaan semasa seperti yang kita lihat sekarang, perundangan Islam berada dalam satu lembah, tetapi perundangan pelaksanaan berada nun jauh di satu lembah yang lain. Sesungguhnya berdiam diri pihak-pihak pengislah Islam daripada berusaha mengembalikan hukum Islam merupakan satu jenayah Islam. Jenayah ini tidak boleh ditebus kecuali dengan bangun semula dan melucutkan kuasa pelaksanaan dari tangan mereka yang tidak menjalankan hukum dengan hukum-hukum Islam yang hanif.”

~Imam Hassan Al-Banna~

m/s:40

 Ciri-ciri jemaah:

1. Mempunyai manhaj kerjanya untuk mendirikan Daulah Islamiyyah sejagat
2. Mengamalkan kefahaman yang betul, lengkap dan murni untuk Islam.
3. Tidak salah dan tidak menyeleweng
4. Menyeluruh, tidak separuh-separuh
5. Bersih daripada bid’ah dan khurafat dan sebarang cemaran lain
6. Mengamalkan cara Rasulullah dalam kegiatan berda’wah untuk menegakkan daulah Islamiyyah
7. Amalan dihalakan kesemuanya kepada Islam

m/s:47

 “Sesungguhnya lelaki cakap bukan lelaki kerja, lelaki kerja pula bukan lelaki jihad, lelaki jihad yang semata-mata berjihad saja bukan lelaki jihad yang bijaksana yang boleh mengeluarkan hasil yang memberi keuntungan besar melalui pengorbanan yang sedikit sahaja.”

~Imam Hassan Al-Banna~

m/s:96

 “Wahai Ikhwanul-Muslimun dan manusia semua! Dalam laungan rintihan pedih dari karat kelusuhan dunia, meminta belas kasihan pertolongan, dan dalam gelora gelombang kebanjiran berbagai da’wah yang melaung memanggil di seluruh alam, maka terjebaklah para ilmuan dalam kegelapan yang menyamar kemewahan, mereka diumpan dan ditipu dengan janji-janji yang sebenarnya angan-angan.”

~Imam Hassan Al-Banna~

m/s:119

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: