RSS Feed

Tariq Bin Ziyad

Posted on

Pengajaran yang boleh kita perolehi dari kisah Tariq bin Ziyad ini ialah:

1) Pergantungan dan pengharapan penuh hanya diletakkan kepada Allah SWT dalam setiap perkara dan setiap masa.

Setiap malam Tariq bin Ziyad menunaikan solat sunat tahajjud, bagi memohon kekuatan, perlindungan dan kemenangan dari Allah SWT. Dirinya sentiasa merasa dekat dengan Allah dan yakin dengan bantuan Allah SWT. Kebergantungannya penuh terhadap Allah SWT.

 
“Pada siang hari kami lihat panglima bagaikan seekor singa apabila berdepan dengan musuh, tetapi pada malam hari panglima bagaikan abid,” puji salah seorang anak buanhnya.

Allah berfirman dalam surah al-Baqarah : 152

“Maka Ingatlah kepadaKu maka Aku akan mengingatimu. Bersyukurlah kepadaKu, dan janganlah kamu ingkar kepadaKu”

 

“Berperanglah kerana Allah bukan kerana marah, takutlah kepada Allah jangan takut kepada musuh. Apabila masuk waktu solat, kerjakanlah ia, jangan meninggalkannya. Akhir sekali kita perlu yakin ajal maut kita hanya Tuhan yang menentukan.”
“Sesiapa yang mati dalam perjuangan ini dimasukkan ke dalam syurga. Kami yakin dengan janji Tuhan kami.”
“Saya berpesan kepada diri saya dan saudara semua supaya sentiasa ingatkan Allah semasa senang atau susah, juga semasa duduk dan berdiri. Hanya Dia tempat kita bergantung harapan.” – kata-kata Tariq Ziyad kepada tenteranya.

 

Surah at-Taubah : 24
“Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan RasulNya dan dari berjihad di jalan nya, Maka tunggulah sampai Allah mendatangkan Keputusan NYA dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.”

2) Perancangan yang teratur amat penting dalam melaksanakan sesuatu terutama sekali dalam merancang gerakerja Islam.

“Sebelum berangkat ke sana, kami perlukan maklumat daripada saudara. Lukiskan peta Andalusia, tandakan pantai, selat, gunung dan bukit serta laluan kapal. Selain itu tandakan jalan2, kawasan perumahan dan bandar. Perkara yang paling penting adalah saudara bagitahu maklumat mengenai tentera Gotik.”

“Kita bentuk 4 pasukan dan setiap pasukan seramai 2500 orang tentera yang bergerak serentak menuju ke empat buah bandar itu.” -panglima Tariq bin Ziyad.

Kata-kata Saidina Ali :

“Kebenaran tanpa perancangan akan mudah dikalahkan oleh kebatilan yang terancang”

 

3) Pemimpin Islam atau pendakwah perlu mempunyai kekuatan dalaman (kekuatan ruhani) yang utuh bagi menghadapi segala bentuk cabaran dan ujian.

“Saya mahu memilih yang terbaik antara kamu. Mereka yang bangun sembahyang tahajjud malam tadi diminta berdiri. Merekalah yang saya pilih bagi bersama saya ke kampung Maktum. Tentera yang terbaik, pasti peroleh pertolongan daripada yang maha berkuasa.” -panglima Tariq bin Ziyad

Surah Muzzammil : 6

“Sesungguhnya jiwa (org) yang terbentuk di tengah malam itu lebih mantap keperibadiannya dan lebih jitu kata-katanya”

 

4) Setiap insan yang membawa Islam dan mempunyai matlamat yang tinggi untuk kejayaan Islam, pasti akan diuji dengan pelbagai ujian. Hanya iman yang kuat yang dapat mengatasi segalanya.

“Kita upah perempuan bagi menggoda Tariq bin Ziyad. Kemudian kita suruh perempuan itu beritahu orang ramai dia dirogol. Dengan itu orang ramai pasti membenci tentera Islam” -panglima Goted (pembantu Raja Roderiga)

“Subhanallah, saya datang ke sini bukan bagi memuaskan nafsu, tetapi berjihad dan mencari keredhaan tuhan”. -panglima Tariq bin Ziyad

“Kita sambut kedatangan mereka dengan baik, kemudian kita sediakan wanita yang cantik, arak, tuak serta makanan yang haram dimakan oleh mereka. Apabila mereka termakan umpan kita, mereka diambang kebinasaan. Dengan mudah mereka dikalahkan.” -paderi Raja Portugal

“Makanan ini tidak halal untuk kita, kita akan dibakar oleh api neraka. Jihad yang paling besar sekali adalah melawan hawa nafsu.” -panglima Tariq bin Ziyad

“Terimalah hadiah kami ini. Selain emas dan berlian, ada banyak lagi barang2 berharga. Semuanya kami hadiahkan kepada tuan.” -panglima Julian

“Saya dibayar gaji oleh Khalifah Walid bin Malik, saya tidak boleh menerima hadiah2 ini.” -Musa bin Nusair

 

 
Surah al-Baqarah : 155
“Dan sungguh akan kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.”

 

 
5) Sentiasa menunjukkan akhlak yang mulia kepada semua umat manusia termasuk golongan kafir, selagi mereka tidak mengancam Islam itu sendiri. Terutama sekali yang memimpin kepimpinan Islam, sentiasalah bersifat sederhana dalam setiap perkara.

“Panglima hanya tidur beralaskan kain yang nipis. Biarlah kami gantikan dengan hamparan yang tebal ataupun permaidani yang cantik.” -panglima Amir (pembantu panglima Tariq Ziyad)

“Masih ada penduduk kampung ini yang sakit tetapi masih tidak diberi rawatan? Penduduk yang kelaparan tetapi masih tidak mendapat makanan? Sekiranya ada penduduk kampung yang diganggu dan disakiti, sila beritahu saya.” -panglima Tariq bin Ziyad

Ketika Aisyah Ra ditanya tentang akhlak Rasulullah SAW :
Maka dia menjawab, “Akhlaknya adalah Al-Quran.”

 

6) Ilmu itu sangat penting dalam kita hendak membawa Islam itu sendiri. Sirah-sirah Rasulullah SAW banyak menunjukkan kisah-kisah atau tindakan-tindakan yang terbaik untuk kita ambil dalam menempuh alam yang semakin mencabar ini. Wajar kita sandarkan segalanya pada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.

“Adakah kalian lupa sejarah Perang Muktah pada zaman Rasulullah SAW? Panglima Jakfar bin Abi Talib yang menjadi ketua tentera Islam menggantikan Panglima Zaid bin Harithah yang syahid, membunuh kudanya. Kemudian bertempur dengan musuh sambil berjalan kaki sehingga syahid. Walaupun itu nampak bodoh tetapi Nabi Muhammad tidak mencerca tindakan Panglima Jakfar bin Abi Talib.” -panglima Tariq bin Ziyad

“Saya lakukan apa yang pernah dilakukan oleh Saidina Umar. Dia sering berjalan malam bagi mengetahui kehidupan rakyat.” -panglima Tariq bin Ziyad

Rasulullah SAW bersabda :
“Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.” (Riwayat al-Bazzar)

7) Mati itu pasti, tetapi perjuangan Islam harus diteruskan. Kita adalah mata rantai perjuangan Islam.Perjuangan Islam itu mesti tetap diteruskan walau apa pun yang berlaku.

“Selamat tinggal sahabat-sahabatku. Teruslah berjihad di jalan Allah. Sebarkan Islam ke seluruh dunia.” -panglima Tariq bin Ziyad
“Selamat jalan panglima yang berjasa. Semoga Tuhan pertemukan kita semula. Sekiranya tidak di dunia, kita pasti bertemu di akhirat.” -Musa bin Nusair

Surah al-Imran : 185

“Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. dan Sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, Maka sungguh ia Telah beruntung. kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: