RSS Feed

Belajar menjadi Kritis

Posted on

1. Saya suka membaca. Tapi tidak suka pada tulisan yang meleret-leret, buang masa pada fikiran saya.

2. Saya selalu fikir, kita ada masa yang amat singkat. Agak mustahil kita boleh menguasai semua perkara. Kerana itu, saya belajar membaca ‘skip’ pada yang dirasakan tidak penting.

3. Namun demikian, saya perlu arif dalam satu sub-topik tertentu. Bermakna, kajian dan pembacaan menyeluruh perlu saya kuasai sesuatu bab. Dengan itu, jika permasalahan terhadap tajuk itu dikemukakan, saya mengerti.

4. Umur tahun ini dah cecah 2* tahun! (baca : 24 Mei hari lahir Masehi dan 30 Rejab 1402Hijrah) Wah..! Menyedari hakikat hidup ini yang sebentar sahaja (Surah AlMukminun 112-114), perlu ada ‘check and balance’ dalam memperkatakan soal hidup. Bila bercakap soal ini, makin takut kerana misi-misi dalam hidup ini masih tidak sebeberapa selaras visi umum (Surah AzZariat:56). Belum masuk lagi isu keluarga (Surah AtTahrim:6). Banyak sungguh!

5. Selari dengan kepantasan masa, saya perlu belajar jadi pantas, ada kualiti dan menyeluruh. Tiada masa lagi ‘main-main’!

6. Gembira melihat teman-teman disini berfikiran kritik,kritis dan membina. Saya belajar semua itu. Biar fikiran terus cergas dan cerdas.

7. Apa yang dicita, Islam menang bergaya! Ayuh teman..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: